سئوال: سرکار خانم مریم پرویزی
با سلام و احترام می خواستم بدانم که دین استقرار یافته در زمان امامت امام زمان چیست؟چون در جایی شنیده ام که همه دین ها در آن زمان هستند ولی حکومت،حکومت اسلامی و آن ادیان با اسلام در صلح خواهند بود.آیا این مطلب صحت دارد؟با تشکر
---------------------------------------------
پاسخ:
با سلام و احترام
ابتدا باید بدانیم که از آیات قرآن به دست می آید اسلام بر تمام ادیان غالب شده و در زمین مستقر و پابرجا می شود. تصریح بسیاری از روایات هم این است که
در زمان ظهور امام مهدی (عج) دین اسلام، همه کره زمین را فرا می گیرد و بر همه ادیان جهان پیروز خواهد گردید.
قرآن کریم در سه مورد وعده داده است که خداوند متعال دین مقدس اسلام را جهان گیر خواهد کرد: «هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ ...» (سوره توبه/ آیه 33؛ سوره فتح/ آیه 28 و سوره صف/ آیه 9)
او خدایی است که پیامبرش را با هدایت و دین حق فرستاد تا آن دین را بر هر همه ادیان پیروز گرداند ...
و شکی نیست که وعده خداوند انجام شدنی و تخلف ناپذیر است چنانکه قرآن فرموده است: «إِنَّ اللّهَ لاَ یُخْلِفُ الْمِیعَادَ » (سوره آل عمران/9)ولی روشن است که با وجود همه مجاهدت ها و تلاش های بی دریغ پیامبر (ص) و اولیاء خدا (ع) تاکنون چنین رویداد مبارکی به وقوع نپیوسته و همه مسلمانان امید دارند که این روزگار فرا رسد و البته این آرزویی حقیقی است که ریشه در بیانات پیشوایان معصوم (ع) دارد.
بنابراین در سایه حاکمیت آن ولی پروردگار بانگ اشهد ان لا اله الا الله که پرچم توحید است و نوای اشهد ان محمداً رسول الله که علم اسلام است, همه جا فرا خواهد گرفت و اثری از شرک و کفر باقی نخواهد ماند.
از طرفی براى تشکیل جامعه واحد و فراگیرى حکومت جهانى، یک موضوع ضرورى است و آن جهان بینى واحد و اعتقاد واحد است. باید نگرش و جهانبینى واحدى بر جامعه حاکم باشد تا انسجام و وحدتى خللناپذیر در جامعه پدیدار گردد. بر این اساس است که در دوران ظهور و روزگار دولت مهدوى، جهانبینى واحدى بر جهان حاکم و راه و روش و برنامهها نیز یکى مىگردد و یکپارچگى واقعى در عقیده و مرام پدید مىآید و مردمان همه یکدل و یک زبان به سوى سعادت و صلاح حرکت مىکنند. ناسازگارى و دوگانگى در اندیشهها و عقیدهها نیست؛ چنان که در راه و روشهاى اجتماعى نیز اختلاف و چندگانگى دیده نمىشود.
امام صادق«ع» به صراحت به این مطلب اشاره فرموده است: «افوالله لیرفع عن الملل و الادیان الاختلاف و یکون الدین کله واحدا کما قال جل ذکره ان الدین عندالله الاسلام»؛ «به خدا قسم!... ناهماهنگى و اختلاف مذاهب و ادیان از بین مىرود و فقط یک دین در سراسر گیتى حکومت مىکند؛ چنان که خداى تبارک و تعالى فرموده است: به راستى دین در نزد خدا، اسلام است» بشارة الاسلام، ص 265؛ بحارالانوار، ج 53، ص 4..
امام مهدى(عج) با این اصل اساسى و زیربنایى (وحدت عقیده) در ساختن جامعه یگانه بشرى به توفیقى بزرگ و بىمانند دست مىیابد و همه علل و عوامل ناسازگارى و برخورد و اختلاف را نفى مىکند. راه و روش او، بر قانون جاودان حق و عدل و یکتا پرستى استوار و با فطرت و سرشت انسانها، هماهنگ و سازگار مىباشد. او وحدتى واقعى را براساس اصول توحید و ایدئولوژى اسلامى پى مىریزد و همه انسانها را در زیر شعار یگانه و دین واحد گرد مىآورد ر.ک: عصر زندگى، ص 111 و 112..
امام على«ع» نیز مىفرماید: «تمام خیر در این روزگار است؛ در آن زمان قائم ما قیام مىکند و همه را بر (محور) یک مرام و یک عقیده گرد مىآورد (ثم یجمعهم على امر واحد)» الغیبة نعمانى، ص 206..
وضعیت یهود ومسیحیان
در این باره روایات و آیات مختلفی وجود دارد که ، مربوط به دورهها و مراحل مختلف حکومت حضرت مهدى(عج) است:
برخی از این روایات اشاره به سیره و روش حضرت مهدى(عج) در ابتداى ظهور دارد و دسته دیگر، اشاره به دوره تحکیم و تثبیت حاکمیت آن حضرت.
توضیح اینکه امام«ع» در ابتداى ظهور، تنها کافرانى را که به ظلم و فساد در زمین مشغولاند، سرکوب مىکند و یا ملزم به پذیرش اسلام و قوانین حیات بخش آن مىکند.
امام با کافرانى که از ظلم و جور و فساد به دوراند و پذیراى حکومت دادگستر ایشان هستند، همانند سیره پیامبر اکرم«ص» از سرمسالمت رفتار مىکند و از آنان جزیه (مالیات مخصوص) مىگیرد و به تدریج با برقرارى عدل و فراگیرى آن در سراسر زمین و از بین بردن باطلها و بدعتها و آشکار شدن نشانهها و آیات حق، حجتهاى روشن الهى بر مردم، تمام مىشود و دیگر جاى هیچ عذرى براى کفر و شرک باقى نخواهد ماند و در آن دوره مردم مسلمان خواهند شد و کفر و شرک مصداق روشن ظلم و تجاوز از حق خواهد بود که جایى در حکومت الهى مهدى(عج) ندارد و باید از اساس حذف گردد.
حضرت صادق«ع» در تفسیر آیه «هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدى»؛ توبه (9)، آیه 33. به فضل فرمود: «اى مفضل! اگر پیامبر بر همه دینها غالب شده بود، از آتش پرستان، یهودیان، نصارا، ستاره پرستان و از تفرقه، نفاق و شرک اثرى نبود. این که خداوند فرموده«لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ» مربوط به روز ظهور مهدى(عج) است» بحارالانوار، ج 52، ص 330..
همچنین ممکن است اقلیتى از یهود و نصارا در پناه حکومت حضرت مهدى(عج) با شرایط اهل ذمه وجود داشته باشد.
از امام باقر«ع» نقل شده است: «وقتى قائم قیام کند، میان اهل تورات به تورات و میان اهل انجیل به انجیل حکم مىکند و میان اهل زبور به زبور و میان اهل قرآن به قرآن...» مىتوان گفت اینها مربوط به مراحل آغازین ظهور است، ولى تکامل بشر به حدى مىرسد که همگان موحد و مسلمان مىشوند و یا حداقل آنان از عقاید شرک آلود خود (مانند تثلیث و این که خدا پسر دارد و...) دست بر دارند تا مدتى تحت حکومت اسلامى به زندگى خود ادامه مىدهند.
برای مطالعه بیشتر ر.ک: آینده جهان ، رحیم کارگر ، مرکز تخصصی مهدویت