پایگاه اطلاع رسانی یاوران امام مهدی (عج) www.emammahdy.com
برگزار شده در پردیس دانشگاهی شهید چمران(دانشگاه فرهنگیان)
فرمودند: مردم! آن رفیق دائمی ما همسر یا فرزندمان نیست. آن رفیق دائمی ما همکار و همشغل و همدرس ما نیست. آن رفیق ما نفس ما است که شب و روز، در خواب و بیداری با ماست.
بیان شد کنترل نفس امّاره موقعی میسور است که انسان از طریق علم الهی شناخت به نفس داشته باشد. از نکات بسیار مهم این است که خنّاس که وسوسهگر است، هر کسی را از راه خود او منحرف میکند؛
مردان الهی و انسانهای پاک، دائم به دنبال اهداف والا هستند، امّا هدف آنها دنیا نیست. بعضی تصوّر میکنند مراتب انسانیّت به این است که به صورت ظاهر در دنیا رشد و نمو کنند امّا آنها که مقام انسانیّت را فهمیدند و شناختند، هدفشان رسیدن به مقام انسانیّت است.
قبل از شروع بحث بهتر است این نکته را که تذکّر خوبی است بیان کنم، آیتالله بهلول(اعلی اللّه مقامه الشّریف) فرمودند: پدرم بسیار بلند و با صوت جلی صلوات میفرستاد. بعضی در مسجد به او معترض شده بودند که این صدای بلند ما را اذیّت میکند. لذا او تصمیم گرفته بود آرام صلوات بفرستد.
انسان در دو زمان به نفس امّاره مشغول شد. امیرالمؤمنین(صلوات الله و سلامه علیه) تعابیر بسیار جالبی را در نهجالبلاغه تبیین میفرمایند که مردم قبل از بعثت نبی مکرّم(صلّی الله علیه و آله و سلّم) در چه حال و هوایی بودند. یکی از آن حالاتی که حضرت تبیین میفرمایند این است که مردم در نفس امّاره و هوا و هوس بودند و جهل هم داشتند؛ یعنی احساس میکردند کسی هستند و لذا در حالتی بدون عقل و نفس امّاره گیر کرده بودند.
یکی از نکاتی که اولیاء خدا راجع به جریان عاشورا و وقوع حوادثی که بعد از نبی مکرّم(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) بر سر اسلام آمد بیان کردند، این است که مردم به دنیا چسبیدند و به نفس دون جواب دادند و الّا نبی مکرّم(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) حسب روایات شریفهای که چه شیعه و چه اهل جماعت دارند، همه مطالب را شرح دادند.
علّت تأمل در نفس چیست؟ چرا باید به نفس بپردازیم؟ اولیاء خدا، خصّیصین حضرت حق، حضرات معصومین(علیهم صلوات المصلّین) و انبیاء عظام نکته بسیار عالی را تبیین کردهاند و آن این است که اگر بشر بخواهد صحیح زندگی کند چارهای ندارد الّا به این که عمر خود را برای شناخت نفس بگذارد.
بیان شد عمده ناله اولیاء الهی از نفس است. تمام همّ و غم مردان خدا در عالم این است که بتوانند به نفس امّاره غلبه پیدا کنند؛ چون همانطور که عرض کردیم نبیّ مکرّم، خاتم رسل، محمّد مصطفی(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) فرمودند: هرچه بشر پیر میشود معالأسف نفس امّاره جوان میشود.