|
پایگاه اطلاع رسانی یاوران امام مهدی
(عج)
www.emammahdy.com
شنبه 3 آذر 1403
نکاتی از حج عارفان8/حجّ، جهاد ضعیف یا مستطیع؟!
حج به ما یاد میدهد که حلیم و بردبار باشیم، این جهاد با نفس است.
تصوّر ما این است که هر که توان مالی داشته باشد، میتواند به حج برود، کما اینکه قرآن هم بیان میفرماید: «وَ لِلّهِ عَلیَ النّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَیْهِ سَبیلاً»[1]. منظور در این آیه، استطاعت مالی است و ما در مباحثمان اثبات کردیم که علاوه بر آن استطاعت جسمانی هم هست و اگر کسی استطاعت جسمانی نداشته باشد، حج از او ساقط میشود.
امّا روایت عجیبی است که وجود مقدّس امیرالمؤمنین(صلوات اللّه و سلامه علیه) میفرمایند: «الْحَجُ جِهَادُ کُلِ ضَعِیف»[2]. با توجّه به این که بیان کردیم «حاء» حج، حقخواهی و «جیم» آن جهاد با نفس است، این فرمایش حضرت دو سه معنا میدهد. یکی این که احتمال دارد انسان ضعیفالنّفس باشد و اگر بخواهد قوی باشد، در حج به این مطلب میرسد. به خصوص با آن اعمالی که هنگام مُحرم شدن دارد و بعضی از آن مواردی که براساس مطالب فقهی بر او حرام میشود، از جمله: نگاه نکردن به آینه. نگاه به آینه یعنی خودبینی؛ جهاد با نفس همین است که به آینه نگاه نمیکنی، لذا خودت را هم نمیبینی. یا اینکه بیان میشود: پشه نکش، پشه تو را آزار میدهد امّا نباید آن را بکشی، این به من و شما حلم و بردباری یاد میدهد، میخواهد ما را صبور کند. خیلی از افراد، من و تو را اذیّت میکنند و با اعمال و کردارشان و یا با زبانشان آزار میدهند و نیش میزنند، حج به ما یاد میدهد که حلیم و بردبار باشیم، این جهاد با نفس است.
لذا «الْحَجُ جِهَادُ کُلِ ضَعِیف»، منظور، جهاد با نفس است. هر ضعیفی در حج قوی میشود. برای همین میگویند: مواظب باش، اگر خطایی از تو سر زد، باید یک گوسفند قربانی کنی که بعضی از مواقع، این خطاها به قربانی کردن یک شتر هم میرسد. چقدر حلم و بردباری داری؟! من کسی را در حج دیدم که نتوانست خود را کنترل کند و گفت: اصلاً به درک! نمیخواهم حاجی شوم و به شخص دیگری شروع به فحاشی کرد. معلوم است که این شخص خیلی ضعیف است. پس جهاد ضعیف در همین مطلب است که حج، برای ما حلم و بردباری عجیبی میآورد، حلم و علم به ما میدهد.
حج عارفان – 27/7/90
[2] بحارالانوار، ج:96، ص:15
|
|
|