کد اساسی اخلاق 73/صبر با بصیرت
اگر بلایا برای مؤمن حقیقی بیاید، با بصیرت صبر میکند، نه از روی اجبار.
ما دو نوع صبر داریم: نوع اوّل این است که بلا و مشکل آمده، مجبور به صبریم و چارهای نیست، امّا نوع دوم که این نوع را نوع عزّت بخش میگویند، این است که انسان مصائب را با بصیرت و با دید باز بپذیرد، نه از روی اینکه «حالا آمده، چه کنم؟» و بعد هم که دید چارهای ندارد، صبر کند. صبر با بصیرت، نه از سر اجبار.
صبر حقیقی بر مصائب، موقعی است که در بستر خودآگاهی، رشد و بصیرت برای انسان بهوجود بیاید. اگر اینطور شد، درست است.
وجود مقدّس حضرت مولیالموالی، امیرالمؤمنین، اسداللّهالغالب، علیابنابیطالب(صلوات اللّه و سلامه علیه) میفرمایند: « صَبْرٌ عِنْدَ الْمُصِیبَةِ حَسَنٌ جَمِیلٌ»[1] صبری که موقع مصیبت برای انسان بیاید، برای مؤمن خیلی زیباست. «حَسَنٌ جَمِیل» این صبر، بسیار عالی، نیکو و زیباست.
حضرت صادق القول و الفعل، امام جعفر صادق(صلوات اللّه و سلامه علیه) در قالب دعا میفرمایند: «اللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ الْحَسَنُ بَلَاؤُکَ وَ الْعَدْلُ قَضَاؤُکَ وَ الْأَرْضُ فِی قَبْضَتِکَ»[2]. خدایا! سپاس برای تو است که بلایی که میفرستی حسن است. «الْحَسَنُ بَلَاؤُکَ» چه زیباست بلای تو.
اگر مؤمن بلد باشد در مقابل بلایا چگونه برخورد کند و بلایا را بلا نداند، بلکه امتحان الهی بداند، خیلی مهم است.
«وَ الْعَدْلُ قَضَاؤُکَ» عجیب است! میفرمایند: آنچه که تو برای سرنوشت انسان تعیین میکنی، عین عدالت است.
گاهی ما خودمان نمیدانیم، معترض به این هستیم که چرا فلان مطلب برای ما اتّفاق میافتد؟ به حضرت حق شِکوه میکنیم، امّا اینجا میگوید: هر چه تو میفرستی عین عدالت است، عدل الهی است.
بعضی مواقع، نعوذبالله ما به عدالت خدا شک میکنیم، دو تا مشکل برای ما پیش میآید، میگوییم: اصلاً بعید است تو عادل باشی- نعوذبالله - ؛ چون تحمّل ما کم است، به کفرگویی میافتیم. میگوییم:تو خدایی؟! چه خدایی هستی؟!
میفرمایند: بلایی که تو میفرستی و سرنوشتی که تو برای انسانها مینگاری، عین عدالت است. «وَ الْعَدْلُ قَضَاؤُکَ وَ الْأَرْضُ فِی قَبْضَتِکَ» زمین در ید توست، در قبض توست، در اراده توست.
اگر انسان اینطور به بلا و مصیبت نگاه کند، با بصیرت صبر میکند، نه از روی اجبار.
صبر-9/12/86
[1] بحارالأنوار، ج: 75، باب: 16، ص: 55 [2] بحارالأنوار، ج: 94، ص: 141