|
پایگاه اطلاع رسانی یاوران امام مهدی
(عج)
www.emammahdy.com
یکشنبه 9 دی 1403
کد اساسی اخلاق 174/کلام دشوار معصومین(علیهم صلوات المصلّین)
درک کلام معصومین نیاز به بستر تقوا و ایمان است.
یکی از مطالبی که ما به آن اعتقاد داریم، این است که حضرات معصومین(علیهم صلوات المصلّین) علم خدا هستند. البته باید بدانیم که علم خدا طوری سخن میگوید که در خور فهم مردم باشد. خودشان هم فرمودند: «نُکَلِّمَ النَّاسَ عَلَى قَدْرِ عُقُولِهِم»[1]. منتها گاهی انسان تا در مورد بعضی از مطالب به مقام ایمان نرسد، آنها را درک نمیکند. مثل شرط زمان و مکان، مثلاً اگر دویست سال پیش میگفتند: پارههای آهن به هم وصل میشود، انسان هم در آن مینشیند و به آسمان میرود، غیر معقول بود؛ یعنی عقل بشری در آن زمان آن را غیر معقول میدانست. دلیل آن هم این بود که او وقتی میدید جاذبه زمین حتّی یک ده شاهی را پایین میکشد، چطور میخواست باورش شود پارههای آهن به هم متّصل شوند، انسانها هم در آن بنشینند و بعد به آسمان برود! اصلاً این برای بشر جزء محالات بود. اگر هم کسی به این قضیه خیلی اصرار می کرد، میگفتند، او را به سخره میگرفتند که این حرف را میزند. منتها شرط زمان و مکان نیاز بود تا انسان به این مطلب برسد.
در باب فرمایشات حضرات معصومین(علیهم صلوات المصلّین) هم همین است. بعضی از فرمایشات آنها صعب و سخت است، منتها یک بستر میخواهد تا درک شود و آن هم بستر تقوا و ایمان است.
قال الصّادق(علیه الصّلوة و السّلام): «إِنَّ حَدِیثَنَا صَعْبٌ مُسْتَصْعَبٌ لَا یَحْتَمِلُهُ إِلَّا مَلَکٌ مُقَرَّبٌ أَوْ نَبِیٌّ مُرْسَلٌ أَوْ عَبْدٌ امْتَحَنَ اللَّهُ قَلْبَهُ لِلْإِیمَانِ أَوْ مَدِینَةٌ حَصِینَةٌ»[2] حضرت می فرمایند: سخن و کلام ما سخت و دشوار است، کسی هم نمیتواند آن را درک کند «إِلَّا مَلَکٌ مُقَرَّبٌ أَوْ نَبِیٌّ مُرْسَلٌ أَوْ عَبْدٌ امْتَحَنَ اللَّهُ قَلْبَهُ لِلْإِیمَانِ أَوْ مَدِینَةٌ حَصِینَةٌ» - إلّای آن إلّا حصریّه است - إلّا «مَلَکٌ مُقَرَّبٌ» فرشته و ملک مقرّب خدا، «أَوْ نَبِیٌّ مُرْسَلٌ» یا پیامبری که مرسل شده است، «أَوْ عَبْدٌ امْتَحَنَ اللَّهُ قَلْبَهُ لِلْإِیمَانِ أَوْ مَدِینَةٌ حَصِینَةٌ» یا آن بندهای که خدواند دلش را با ایمان آزموده - دقّت بفرمایید لفظ «عَبْدٌ» آوردند؛ یعنی مهم این است که انسان بنده شود -
[2] بحارالأنوار، ج: 2، ص: 183
|
|
|