نوع سوال : درس اخلاق
متن سوال :
با سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما دوستان سوالی داشتم محضر مبارک حضرت آقااینکه بنده طلبه سطح 2 مشهد هستم و کلاس های بنده هر روز صبح در مسجد گوهرشاد برگزار می شود خواستم بدانم ورود و خروج بنده به چه صورتی باشد که بتوانم بهترین استفاده رو از اون مکان مقدس کنم و اینکه چه آدابی رو انجام بدم که موجب بی احترامی به حرم مطهر نشود به خاطر کثرت ورود و خروج بنده به حرم با تشکر و ادب و احترام
پاسخ:
با سلام و احترام
اولین مطلب اینکه نیت، وقتی کسب علم است و لقب حضرت نیزعالم آل محمد است عامل مراقبت است.
دوم: اینکه فکر کنید محضر مبارک حضرت می رسید که این خود عامل مراقبت است.
سوم: هرکسی که عشق به شخصیتی دارد نباید بگذارد این مسئله برایش عادی بشود و جز کسب معرفت این مطلب میسور نیست. لذا باید نسبت به معرفت حضرت مطالعه و معرفت بیشتری داشته باشید .
.چهارم: از خود حضرت ولیعصرارواحنا فداه هم بخواهید تا در این زمینه شما را یاری کند.
ان شاءالله موفق باشید
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
متن سوال
ba salam va arze khaste nabashid khedmate shoma: mikhastam bedanam ke majaraye ezdevaje farzandane hazrate adam che bode aya mishavad ke khahar ba baradar ezdevaj konad
پاسخ:
با سلام
در این باره در میان دانشمندان اسلامی دو نظر وجود دارد و هر کدام برای خود دلایلی از قرآن و روایات ذکر کرده اند. اینک ما هر دو نظر را بطور اجمال در این صفحات نقل می کنیم و معتقدیم نظر دوم صحیح است:
· در آن زمان هنوز قانون تحریم ازدواج خواهر و برادر از طرف خداوند قرار داده نشده بود و چون راهی برای بقای نسل بشر غیر از این راه نبود، از این جهت ازدواج آنان با یکدیگر صورت گرفته است; ناگفته پیداست که دستگاه قانونگذاری از آن خداست «اِنِ الْحُکْمُ اِلاّ لِلَّهِ; حکم تنها از آن خداست.»(1)
چه اشکال دارد که بطور موقّت برای گروهی از راه ضرورت این گونه ازدواج در آن زمان بلامانع و مباح باشد و برای دیگران عموماً تحریم ابدی شود؟
طرفداران این نظریّه از ظواهر قرآن با این آیه برای خود دلیل می آورند: «وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالا کَثِیراً وَ نِسااًو از آن دو، مردان و زنان فراوانی (در روی زمین) منتشر ساخت».(2)
ظاهر این آیه می گوید که نسل بشر فقط به وسیله این دو تن به وجود آمده است و اگر غیر از این دو در بقای نسل او دخالت داشتند باید بفرماید «وبث منهما و من غیر هما» یعنی به وسیله این دو و غیر آنان... .
علاوه بر این، در روایتی که مرحوم طبرسی آن را در احتجاج از امام سجّاد(علیه السلام) نقل می کند این مطلب تأیید شده است.
· نظر دیگرکه موافق نظریه حضرت استاد است عدم ازدواج محارم می باشد که روایات آن به ضمیمه ارائه می شود:
در علل الشرایع- ص 18 و بحار- ج 11- ص 224
«زراره» به نقل از امام صادق (ع) در ردّ نظر اهل سنت پیرامون ازدواج برادران و خواهران با یکدیگر مىگوید واى بر این گروه که نظرات آنها نه موافق نظرات فقهاى حجاز است و نه مطابق آراء فقیهان عراق. خداوند دو هزار سال قبل از خلقت آدم امر فرمود تا بر لوح محفوظ نقش بندند که ازدواج برادر و خواهر با یکدیگر از محرمات است پس چگونه است اینگونه نظرات در حالیکه ما هیچ اثرى از حلیت این موضوع را در کتب آسمانى مثل تورات و انجیل و زبور و فرقان نمىیابیم تحقیقا اینگونه برداشتها چیزى نیست مگر تقویت نظریه مجوسیان.
آنگاه حضرت پیرامون پیدایش نسل آدم و ذریه او اینگونه فرمودند: آدم (ع) در هفتاد بار زایمان حواء (ع) صاحب یکصد و چهل دختر و پسر شد تا اینکه هابیل بدست برادرش کشته شد. در مرگ او آدم آنقدر بیتابى کرد که تصمیم گرفت پنجاه سال از نزدیکى با حواء دورى گزیند بعد از این مدت طولانى خداوند بر آنها عطیهاى بهشتى مرحمت فرمود، عصر روز پنج شنبه حوریهاى سیه چشم بنام «نزلة» از بهشت فرود آمد و به امر خداوند با «شیث» ازدواج نمود و فرداى آنروز بهنگام عصر دیگر کنیزکى بهشتى بنام «منزلة» به امر خداوند از بهشت پائین آمده و به ازدواج فرزند دیگر آدم یعنى «یافث» درآمد. از همسر شیث پسرکى بدنیا آمد و نیز از همسر یافث دخترى و آنهنگانم که آندو با یکدیگر ازدواج نمودند سلف صالح و برگزیدگان از پیامبران یکى پس از دیگرى پا به عرصه وجود نهادند.
آسمان و جهان (ترجمه کتاب السماء و العالم بحار الأنوارجلد 54)، ج7، ص: 75
بریم درجههاى هر که را خواهیم و بالا دست هر دانشمندى پر دانشى است.
57- در کافى- 5-: 569- فروع: بسندش از ابى جعفر علیه السّلام که گبرها نامبرده شدند و اینکه میگویند ازدواج ما مانند ازدواج فرزندان آدم است، و آن را دلیل جواز ازدواج محارم آورند فرمود: آن را بر شما حجت نسازند، چون هبة اللَّه بالغ شد آدم گفت پروردگارا زنى به هبة اللَّه بده و خدا حوریه از بهشت برایش فرستاد و چهار پسر آورد و سپس خدا او را بالا برد.
و چون پسران هبة اللَّه بالغ شدند، گفت: پروردگارا به پسران هبة اللَّه زن بده، خدا باو وحى کرد که از مردى از پریان که مسلمان بود چهار دخترش را براى پسران هبة اللَّه همه خواستگارى کند، و آنها را به زنى گرفت، و هر چه زیبائى و بردبارى و نبوتست از اثر حوریه است و هر چه سبکى و تندیست از اثر پرى است.
58- عیاشى از امام پنجم علیه السّلام که براى آدم چهار پسر آمد و خدا چهار حوریه فرستاد و بهر کدام یکى بزنى داد و فرزندان آوردند، و آنگه خدا آنها را بالا برد و بدان چهار پرى بزنى داد و نژاد در آنها پایدار شد، هر چه بردباریست از آدم است، و هر چه زیبائى از اثر حوریه است و هر چه زشتى و بد خلقى است از اثر پرى است (تفسیر عیاشى 1: 215).
59- در فقیه- 3 240 ط آخوندى: بسندى از امام پنجم علیه السّلام که خدا تبارک و تعالى حوریهاى از بهشت نزد آدم فرستاد و او را بیکى از پسرانش بزنى داد و بپسر دیگرش دخترى از جان بزنى داد، هر چه میان مردم زیبائى بسیار است و خوشرفتارى از حوریه است و هر چه بدخلقى از دختر پریست.
=====================================================================